Vrste ljutih papričica

 

 

Big chili

Big chili je vrsta Capsicum Annuum . Obično je to umjereno ljuta čili papričica koja se koristi za aromatiziranje jela.

Big chili paprike su skupina užih, 10 do 25 cm dugih, sa srednje tankom opnom, uglavnom crvenih paprika, često sa zakrivljenim vrhom i pomalo nabranom korom, koje vise s grma za razliku od nekih koje rastu uspravno.

Big chili općenito je ocijenjena na 30.000 do 50.000 Scoville jedinica.

Habanero

Habanero španjolski: Habanero je sorta paprike iz vrste Capsicum chinense. Nezreli Habaneri su zeleni, a boju dobivaju kako sazrijevaju. Najčešće varijante boja su narančasta i crvena, ali papričice mogu biti i bijele, smeđe, žute, zelene ili ljubičaste. Potpuno  zreli Habanero je 2-6 centimetara dug. Habanero čili su vrlo ljuti , ocijenjeni od 100.000 do 350.000 na Scoville ljestvici . Ljutina, ukus i cvjetna aroma habanera čine ga popularnim sastojkom ljutih umaka i druge začinjene hrane.

Habanero je dobio ime po kubanskom gradu La Habana , poznatom na engleskom kao Havana, jer je tamo nekada bio jako zastupljen u trgovini. Usprkos imenu, ljute papričice rijetko se koristi u tradicionalnoj kubanskoj kuhinji.

Habanero čili dolazi iz Amazone , odakle se proširio i dospio je u Meksiko. Danas je najveći proizvođač Habanero paprike poluotok Yucatán u Meksiku. Habanerosi su sastavni dio jukatekanske hrane, prateći većinu jela bilo u prirodnom obliku ili kuhanom npr.pire ili salsa. Ostali moderni proizvođači uključuju Belize , Panama , Kostariku , Kolumbiju , Ekvador i dijelove Sjedinjenih Država, uključujući Texas , Idaho i Kaliforniju.

Španjolski kolonisti su proširili čili na druga područja svijeta do te mjere da su povjesničari iz 18. stoljeća zamijenili Kinu za mjesto podrijetla i nazvali je Capsicum chinense ("kineska paprika").

Godine 1999. Habanero je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najljući čili na svijetu, ali su ga od tada zamijenile druge paprike. Ljutina Habanera ne stupa na snagu odmah, već se javlja u razdoblju od nekoliko minuta i traje do sat vremena u ustima. Toplina se ponekad može osjetiti u jednjaku nekoliko sati nakon konzumiranja. Bhut Jolokia i Trinidad moruga škorpion od tada je klasificiran kao izvorni Capsicum chinense podvrste čak i ljuće nego Habanero. Uzgajivači neprestano križaju podvrste kako bi pokušali stvoriti kultivare koji će oboriti rekord na Scoville ljestvici . Jedan primjer je Carolina Reaper, križanac Bhut Jolokia paprike s posebno oštrim crvenim Habanerom.

Podaci OPG Barišec

Prijava na novosti

Registrirajte Vaš mail za novosti i ugrabite razne pogodnosti!

Društvene mreže