Vrste ljutih papričica

 

 

Serrano papričica

Serrano papričica ( Capsicum annuum ) je vrsta od čili paprike koja je nastala u planinskim regijama meksičkih država Puebla i Hidalgo .Naziv paprike upućuje na planine ( Siera ).

Zrele biljke Serrano paprike dosežu visinu od 0,5 do 1,5 m. Svaka biljka može proizvesti do 50 plodova paprike. Plodovi se mogu brati dok su zeleni ili zreli. Nezrele Serrano paprike su zelene, ali boja varira u zrelosti; uobičajene boje za zrelo voće su zelena, crvena, smeđa, narančasta i žuta. Serrano paprike bolje uspijevaju u tlima s pH između 7,0 i 8,5 na toplim temperaturama iznad 24 °C i imaju nisku toleranciju na mraz.

Scoville ocijena od Serrano paprike je 10.000 do 23.000 SHU. Obično se jedu sirove i ukus koji je znatno ljući od Jalapeño paprike . Serrano paprika se također obično koristi u pripremi salse , jer je Serrano posebno mesnat u usporedbi s ostalima, što ga čini idealnim za takva jela. Serrano je druga najčešće korištena čili papričica u meksičkoj kuhinji Meksičke države Veracruz , Sinaloa , Nayarit i Tamaulipas svake godine proizvode oko 180.000 tona Serrana.

Bhut Jolokia chili

Bhut Jolokia chili je također poznata kao Ghost Pepper, je jedna među vrsna hibridna čili paprika stvorena na sjeveroistoku Indije iz vrste Capsicum chinense i Capsicum frutescens . Godine 2007. Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je Ghost Pepper paprika najljuća čili papričica na svijetu, 170 puta ljuća od Tabasco umaka. Ghost Pepper chili je ocijenjen na više od milijun Scoville jedinica (SHU). Međutim, u utrci za uzgoj najljuće paprike , Ghost Pepper čili zamijenjen je paprikom Trinidad Scorpion Butch T 2011.goidine i Carolina Reaper 2013. godine. Zrele paprike imaju 60 do 85 mm u duljinu i 25 do 30 mm u širinu crvene, žute, narančaste ili čokoladne boje. Neselektirani soj Bhut Jolokie iz Indije je izuzetno varijabilna biljka, sa širokim rasponom veličina plodova i proizvodnje plodova po biljci. Plodovi Ghost Peppera jedinstvene su među paprikama zbog svog karakterističnog oblika i vrlo tanke kožice. Međutim, sorta crvenog plodova ima dvije različite vrste: grubo, udubljeno voće i glatko voće. Biljke grube voćke su više, s krhkim granama, dok biljke glatkih voćaka daju više ploda i kompaktne su s čvršćim granama. Potrebno je oko 7-12 dana da proklija na 32-38 °C.

Fatalii

Fatalii je sorta čili paprike Capsicum chinense razvila se u južnoj ili središnjoj Africi od čilija uvezenog iz Južne Amerike . Opisuje se da ima voćni, citrusni okus s jakom ljutinom usporedivom sa poznatom Habanero papričicom, sa kojim je povezan i iz kojeg je možda nastao.

Biljke obično narastu 51-64 cm u visinu, ali mogu doseći 0,91 m ili više u optimalnim uvjetima rasta, a udaljenost biljaka trebala bi biti približno ista. Plodovi su dugački 6,4–8,9 cm i široki oko 1,9–3,8 cm. Od blijedozelene, mogu sazrijeti do svijetlo žute. Manje su uobičajeni crveni, čokoladni i bijeli Fataliis.

Crvena verzija Fatalii očito ima nešto drugačiji okus i kraće, šire mahune, sazrijevaju od srednje zelene do tamnocrvene, ali je sorta nestabilna, bacajući žute i narančaste plodove. Bijeli Fatalii ima okus vrlo sličan standardnoj žutoj verziji, ali je svjetliji i citrusniji, te ima sličnu ljutinu, možda djelić manje.

Jalapeno

Jalapeno je sorta čili paprike paprike srednje veličine vrste Capsicum annuum podrijetlom iz Meksika, možemo slobodno reči da je to najpoznatija meksička čili papričica.

Zrele Jalapeno čili ppričice  su dužine 5-10 cm, ima  čvrsto glatko meso debljine 25-38 mm.

Može imati raspon ljutine od 3500 do 8000 Scoville . Obično se bere i konzumira dok je još zelena, povremeno se dopušta da potpuno sazrije i postane crvena, narančasta ili žuta. Širi je i općenito blaži od slične paprike Serrano .

Carolina Reaper

Carolina Reaper je sorta Capsinum chinense. Razvio ju je američki uzgajivač Ed Currie , paprika je crvena i kvrgava, kvrgave teksture i malog šiljastog repa. Godine 2013. Guinnessova knjiga rekorda proglasila ju je najljućom čili papričicom na svijetu, nadmašivši prethodnog rekordera, Trinidad Scorpion "Butch T" .

Izrazita ljutina i oštrina koja se otkrije kada jedete Carolina Reaper proizlazi iz gustoće kapsaicinoida , osobito kapsaicina , koji se izravno odnosi na intenzitet ljutine čili papričice i Scovilleovu skalu. Uzgajana u Rock Hillu , Južna Karolina, staklenik od strane "Smokin" Ed Curriea, vlasnika tvrtke PuckerButt Pepper Company u Fort Millu , Carolina Reaper je 11. kolovoza 2017. certificirana kao najljuća čili papričica na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda. Službeni rezultat ljutine prema Guinesovoj knjizi rekorda je 1.641.183 Scovilla (SHU) 2017, prema testovima provodi Sveučilište Winthrop u Južnoj Karolini. Brojka je prosjek za ispitanu seriju; najljuća pojedinačna paprika izmjerena je na 2,2 milijuna SHU.

Križanac je između "stvarno gadno ljute" paprike La Soufriere s karipskog otoka Saint Vincent i paprike Naga Viper iz Pakistana. a nazvana je 'Reaper' zbog oblika repa. Na testiranju opisano je da ima voćni okus, pri čemu je početni zalogaj bio sladak, a zatim se odmah pretvorio u "otopljenu lavu".

Ima potencijal da izazove jaku glavobolju.

U travnju 2018., izvješće o slučaju " glavobolje s udarcem groma " kod 34-godišnjeg muškarca, koji je hospitaliziran nekoliko dana nakon što je na natjecanju konzumirao jednu papriku Carolina Reaper nespecificirane veličine , uključivao je pretpostavljenu dijagnozu sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije RCVS. Bez razloga da se vjeruje da su spojevi paprike imali ulogu u mehanizmu RCVS-a, druga klinička tumačenja, kao što je odgovor na stres od jedenja takve ljute papričice, mogu objasniti glavobolje.

Britanski etnobotaničar James Wong opisao je papriku za uzgoj kao "dobar svestrani proizvod za isprobavanje kod kuće" , koji je rekao da im je potrebna temperatura od najmanje 18-20 °C i predložio uzgoj u posudama od 30–40 cm kako bi se ograničio rast i raniji plodovi. Kada su potpuno zrele, dvije paprike zauzimaju veličinu dlana .

Podaci OPG Barišec

Prijava na novosti

Registrirajte Vaš mail za novosti i ugrabite razne pogodnosti!

Društvene mreže