Habanero

Habanero španjolski: Habanero je sorta paprike iz vrste Capsicum chinense. Nezreli Habaneri su zeleni, a boju dobivaju kako sazrijevaju. Najčešće varijante boja su narančasta i crvena, ali papričice mogu biti i bijele, smeđe, žute, zelene ili ljubičaste. Potpuno  zreli Habanero je 2-6 centimetara dug. Habanero čili su vrlo ljuti , ocijenjeni od 100.000 do 350.000 na Scoville ljestvici . Ljutina, ukus i cvjetna aroma habanera čine ga popularnim sastojkom ljutih umaka i druge začinjene hrane.

Habanero je dobio ime po kubanskom gradu La Habana , poznatom na engleskom kao Havana, jer je tamo nekada bio jako zastupljen u trgovini. Usprkos imenu, ljute papričice rijetko se koristi u tradicionalnoj kubanskoj kuhinji.

Habanero čili dolazi iz Amazone , odakle se proširio i dospio je u Meksiko. Danas je najveći proizvođač Habanero paprike poluotok Yucatán u Meksiku. Habanerosi su sastavni dio jukatekanske hrane, prateći većinu jela bilo u prirodnom obliku ili kuhanom npr.pire ili salsa. Ostali moderni proizvođači uključuju Belize , Panama , Kostariku , Kolumbiju , Ekvador i dijelove Sjedinjenih Država, uključujući Texas , Idaho i Kaliforniju.

Španjolski kolonisti su proširili čili na druga područja svijeta do te mjere da su povjesničari iz 18. stoljeća zamijenili Kinu za mjesto podrijetla i nazvali je Capsicum chinense ("kineska paprika").

Godine 1999. Habanero je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najljući čili na svijetu, ali su ga od tada zamijenile druge paprike. Ljutina Habanera ne stupa na snagu odmah, već se javlja u razdoblju od nekoliko minuta i traje do sat vremena u ustima. Toplina se ponekad može osjetiti u jednjaku nekoliko sati nakon konzumiranja. Bhut Jolokia i Trinidad moruga škorpion od tada je klasificiran kao izvorni Capsicum chinense podvrste čak i ljuće nego Habanero. Uzgajivači neprestano križaju podvrste kako bi pokušali stvoriti kultivare koji će oboriti rekord na Scoville ljestvici . Jedan primjer je Carolina Reaper, križanac Bhut Jolokia paprike s posebno oštrim crvenim Habanerom.

Podaci OPG Barišec

Prijava na novosti

Registrirajte Vaš mail za novosti i ugrabite razne pogodnosti!

Društvene mreže