Carolina Reaper

 

 

Carolina Reaper

Carolina Reaper je sorta Capsinum chinense. Razvio ju je američki uzgajivač Ed Currie , paprika je crvena i kvrgava, kvrgave teksture i malog šiljastog repa. Godine 2013. Guinnessova knjiga rekorda proglasila ju je najljućom čili papričicom na svijetu, nadmašivši prethodnog rekordera, Trinidad Scorpion "Butch T" .

Izrazita ljutina i oštrina koja se otkrije kada jedete Carolina Reaper proizlazi iz gustoće kapsaicinoida , osobito kapsaicina , koji se izravno odnosi na intenzitet ljutine čili papričice i Scovilleovu skalu. Uzgajana u Rock Hillu , Južna Karolina, staklenik od strane "Smokin" Ed Curriea, vlasnika tvrtke PuckerButt Pepper Company u Fort Millu , Carolina Reaper je 11. kolovoza 2017. certificirana kao najljuća čili papričica na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda. Službeni rezultat ljutine prema Guinesovoj knjizi rekorda je 1.641.183 Scovilla (SHU) 2017, prema testovima provodi Sveučilište Winthrop u Južnoj Karolini. Brojka je prosjek za ispitanu seriju; najljuća pojedinačna paprika izmjerena je na 2,2 milijuna SHU.

Križanac je između "stvarno gadno ljute" paprike La Soufriere s karipskog otoka Saint Vincent i paprike Naga Viper iz Pakistana. a nazvana je 'Reaper' zbog oblika repa. Na testiranju opisano je da ima voćni okus, pri čemu je početni zalogaj bio sladak, a zatim se odmah pretvorio u "otopljenu lavu".

Ima potencijal da izazove jaku glavobolju.

U travnju 2018., izvješće o slučaju " glavobolje s udarcem groma " kod 34-godišnjeg muškarca, koji je hospitaliziran nekoliko dana nakon što je na natjecanju konzumirao jednu papriku Carolina Reaper nespecificirane veličine , uključivao je pretpostavljenu dijagnozu sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije RCVS. Bez razloga da se vjeruje da su spojevi paprike imali ulogu u mehanizmu RCVS-a, druga klinička tumačenja, kao što je odgovor na stres od jedenja takve ljute papričice, mogu objasniti glavobolje.

Britanski etnobotaničar James Wong opisao je papriku za uzgoj kao "dobar svestrani proizvod za isprobavanje kod kuće" , koji je rekao da im je potrebna temperatura od najmanje 18-20 °C i predložio uzgoj u posudama od 30–40 cm kako bi se ograničio rast i raniji plodovi. Kada su potpuno zrele, dvije paprike zauzimaju veličinu dlana .

Podaci OPG Barišec

Prijava na novosti

Registrirajte Vaš mail za novosti i ugrabite razne pogodnosti!

Društvene mreže